PODPROGRAM 2018 – efekty
- Ośrodek Pomocy Społecznej Jeziorzany z terenu województwa lubelskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Lublinie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
-
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
-
skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
-
mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
-
mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
-
cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
-
tłuszcze (olej rzepakowy),
-
dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 755 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa lubelskiego
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
34533,70 kg żywności;
2265 paczek żywnościowych;
5. W ramach Podprogramu 2018 dla 755 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 6 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne – 3 spotkania dla 57 uczestników
• Kulinarne – 3 spotkania dla 57 uczestników